13.12.2018

Joulupukki kuulehan tätä asiaa... Eli joulun kirjalahjatoiveita!


Jouluaattoon on enää alle kaksi viikkoa, ja monet ovat varmasti jo lahjahankintoja tehneet. Silti moni kuitenkin luottaa joulupukkiin tai jättää muuten vain hankinnat viime tippaan. Itse toivoisin joka vuosi kuuluvani tähän ensimmäiseksi mainittuun ryhmään, mutta joulunalusviikolla huomaan aina hyppiväni kaupasta toiseen siksi, ettei verkkokaupastakaan enää ehdi niitä viimeisiä paketteja tilata. Toisaalta huomaan sen virittävän joulutunnelmaan paremmin kuin anonyymin nettishoppailun!

Tänäkin vuonna kirjoitin joulupukille listan, joka saattaa aiheuttaa pukille pienen välilevynpullistuman. Kohdensin listan koko perhettä ajatellen, sillä kirjalahjat kuuluvat olennaisena osana perheemme jouluun, ja tästä voi jokainen lukija sitten myös kerätä vinkkejä sopiviin kirjalahjoihin, mikäli sellaiset on vielä hankkimatta!

Yksi tämän joulun mielenkiintoisimmista lahjansaajista on seitsemänvuotias tyttäreni, sillä hän on juuri oppinut lukemaan. Olemme aina lukeneet paljon yhdessä – ja luemme yhä – mutta aivan uutena on tullut tyttären oma into hypätä tarinoiden maailmaan. Toistaiseksi hän ei kuitenkaan halua lukea vain yksin, vaan aina joko meille vanhemmille tai pikkuveljelleen. Mikäs sen ihanampaa! Mitä seitsemänvuotias toivoo kirjoilta? No jotain tällaista:

// Anneli Kanto & Noora Katto: Viisi villiä Virtasta -sarja (Karisto, 2011—) – Näitä meillä on luettu jo pitkään, mutta persoonallinen lapsikatras ja lapselle tutut pulmat jaksavat yhä vain kiinnostaa. Näistä on lukematta meillä ainoastaan Virtasen lapset ja pentu (2015), joka toivottavasti löytää tiensä lasten hyllyyn jouluna!

// Tiina Nopola & Mervi Lindman: Siiri-sarja (Tammi, 2002—) – Tässä sarjassa on hyvin samanlaista tunnelmaa kuin yllä mainitussa Virtas-sarjassa. Siirin elämästä ei puutu vauhtia tai vaarallisia tilanteita, mutta silti kaiken takana on herkkä ja ajattelevainen tyttö. Nämä kirjat uppoavat meillä loistavasti myös neljävuotiaalle pikkuveljelle!

// Ekaluokkalaisen omaa lempiluettavaa ovat tällä hetkellä Kustannus-Mäkelän suuraakkosin kirjoitettu ja tavutettu Kirjatiikeri-sarja. Kun tytär sai Helsingin Kirjamessuilta valita omat ostoksensa, lähti mukaamme heti Katja Reiderin & Franziska Harveyn teos Paula sairastaa (2017), joka kuuluu tähän samaiseen sarjaan. Näitä löytyy varmasti jouluaaton paketeista!

Lukuinto on alkanut vähitellen tarttua myös levottomaan neljävuotiaaseen. Meillä tosin usein luetaan molemmille lapsille useimmiten samoja kirjoja, joten seitsemänvuotiaan kirjalahjat osuvat usein myös pikkuveljen kohdalle. Viime aikoina useaan otteeseen luettuja ja runsaasti naurua kirvoittaneita kirjoja ovat olleet kuitenkin muun muassa Peter Bentlyn Kalsarialkkarisankari (Gummerus, 2017) sekä Troll-taiteilijanimellä kirjoitettu Mestarietsivä Peppunen (Nemo, 2018). Peppunen on suunnattu hieman vanhemmille lukijoille, mutta kuten arvata saattaa, kaikki eritteisiin ja alapäähuumoriin keskittyvä kirjallisuus on aika kova juttu neljävuotiaan silmissä. Joulupukin säkkiin soisi kuitenkin eksyvän hieman muutakin kirjallisuutta, kuten esimerkiksi:

// Gösta Knutssonin Pekka Töpöhäntä -sarjaa (Gummerus), joita meillä on muutamia kappaleita vanhoilla kuvituksilla. Lapset ovat kuitenkin erityisen ihastuneet uusiin kuvituksiin, esimerkiksi Åsa & Michael Rönnin kuvittamassa Pekka Töpöhäntä menee kouluun -kirjassa (2015).

// Ninka Reittu: Oma rakas supernapa (Otava, 2018) – Reitun kirjoissa tiivistyy kaikki, mitä neljävuotiaan kirjalahjassa voi toivoa: opettavainen tarina, selkeä kieli ja vangitseva kuvitus.

Aikuisten lahjat ovatkin sitten haastavia! Puoliso lukee vain muutamia kirjoja vuodessa, mutta lukiessaan uppoutuu täysin kirjan maailmaan. Puolisolle erityisesti kirjan alku on usein tärkeä, joten kirjalahjojen hankkiminen on erityisen vaikeaa! Kirja ei myöskään saisi olla erityisen rankasta aihepiiristä (kuten lapsen menettämisestä tai jostakin vastaavanlaisesta rankasta kokemuksesta), mutta esimerkiksi kauhukirjallisuus käy kyllä – kunhan se on tarpeeksi pelottavaa! Huh, vaikeaa? Tässä kuitenkin muutama teos, joista nirsonpuoleinen puolisokin saattaisi pitää:

// Margus Torgeby: Juoksijan sydän (Docendo, 2016) – Puoliso suhtautuu aika intohimoisesti juoksemiseen ja yleisurheiluun. Karo Hämäläisen Yksin (WSOY, 2015) teki melkoisen vaikutuksen puolisoon äänikirjana, joten tämä voisi olla seuraava sellainen!

// Marko Hautala: Leväluhta (Tammi, 2018) – Hautalan kirjoja olen puolisolle kehunut, minkä seurauksena kiinnostus niitä kohtaan on heräillyt. Leväluhdan lukeneena uskon, että juuri se voisi saada aikaiseksi joulunaikaan sopivan luku-flow’n!

// Ja koska puoliso on innostunut äänikirjan kautta J. R. R. Tolkienin Taru Sormusten herrasta -klassikosta, saattaa se vihdoin löytää tiensä WSOY:n vuoden 2007 painoksena meidänkin kirjahyllyymme. Täytyy kyllä myöntää, että en olisi uskonut, että juuri tämä kirja herättää kiinnostusta, mutta nirsokin lukija yllättää!

No entäs ne omat kirjalahjatoiveet? Voisin luetella niitä ihan loputtomasti, mutta koska pukin säkki ei ole pohjaton (eikä lompakko kovin paksu) listaan vain muutamia oleellisimpia toiveita:

// Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava, 2018) – Tämä on jo luettu, mutta haluan tämän omaan hyllyyn ehdottomasti. Tämä on toive numero 1.

// Maggie Nelson: Argonautit (S&S, 2018) – Paljon kehuttu teos, johon en ole vielä päässyt käsiksi.

// Elena Ferrante: Napoli-sarja (WSOY, 2016—) – Sain kolmannen osan tästä, mutta en ole vieläkään lukenut kahta ensimmäistä, joten tuo kolmas osa on hyllyssäni vähän yksinäinen. Ja tottahan minua myös kiinnostaa, miksi Ferrante on saanut itselleen niin valtavan suuren ihailijajoukon!

// Vilja-Tuulia Huotarinen: Niin kuin minä heidät näin (Siltala, 2018) – Paljon kehuttu teos ja valtavan kiinnostava aihe, onko tästä pakko sanoa enempää? Tämän todella haluan lukea.

// Yuval Noah Harari: Sapiens – Ihmisen lyhyt historia (Bazar, 2016) – Harariin kohdistettu hype on kantautunut moneen otteeseen korviini, mutta en silti ole saanut aikaiseksi hankkia yhtään teoksista. Ehkä joulupukki kuulee tämän toiveen!

// Uno Harva: Suomalaisten muinaisusko (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2018) – Tässä teoksessa on paitsi vangitsevan kuuloinen sisältö myös todella kaunis kansi!

No, johan siinä tuli luettavaa! Ja tulisi kyllä paljon lisääkin, jos tietäisi, että joulupukilla olisi vähän enemmän rahoja käytettävissä pelkkään kirjallisuuteen... Luulen, että pukilla saattaa kyllä vinksahtaa selkä viimeistään siinä vaiheessa, kun saapuu meille!

Mitä sinä toivot joululahjaksi?

2 kommenttia:

 1. Ihania toiveita. Suuri suositus Argonauteille ja Napoli-sarjalle! Minulla on tuo Sapiens taas ollut kaksi vuotta puoleen väliin luettuna kesken, saa nähdä eteneekö se koskaan.. :D Tai ehkä aloitan sen vielä joku päivä ihan vain alusta!

  Omia toiveita on tänä jouluna Sally Salmisen Katrina sekä Silvia Hosseinin Pölyn ylistys. Tahtoisin hyllyyni lähinnä lempikirjoja, joten toivon jo luettuja lemppareita, joita en kuitenkaan ole opiskelijabudjetilla itse itselleni nyt raaskinut ostaa. Mutta ehkäpä joku on jo näistä toiveista kopin ottanut. ;>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenpa tosi myöhässä tämän kommentin kanssa! Argonautit ja monta muutakin kirjaa on yhä edelleen matkalla - eivät siis ehtineet jouluksi. :D Onneksi muutama muu kirja sentään tuli viime hetkellä noukittua kirjakaupasta matkaan!

   Poista