15.11.2018

Réka Kiraly: PIeni suuri tarina joulustaSiili on huolissaan.

— Ruoka on tekemättä, talo koristelematta, ja lisäksi pitäisi hakea kuusi Karhulta. Joulusta ei tule täydellistä, sanon minä!

Ulkona sataa hiljaa lunta.

Meillä lasten suosikkikirjallisuuteen ovat aina kuuluneet erilaiset jouluaiheiset teokset. Niitä onkin kertynyt hyllyyn useita erilaisia vuosien aikana, mutta täytyy myöntää, että niiden tarinat tuntuvat välillä jo liiankin tutuilta. Moni niistä kirjoista on kulkeutunut nykyiseen kirjahyllyymme peräti lapsuudenkodeistamme. Lapsista tarinat ovat hyvinkin valloittavia, mutta itse kaipaisin välillä jotakin uutta luettavaa. Joulun kirjakimara tuleekin siis juuri sopivaan aikaan! Viime viikolla esittelyssä oli Mauri Kunnas -kirjajoulukalenteri, mutta tulevilla viikoilla taidetaan tutkailla lähinnä perinteisiä kirjoja.

Meillä luettiin Réka Királyn uusin kirja Pieni suuri tarina joulusta (2018) jo lokakuussa. Siinä seikkailevat Királyn aiemmista teoksista tutut eläinhahmot, jotka valmistelevat yhden yön päässä siintävää jouluaattoa. Kirjassa nousee esiin monta tuttua, ei ehkä niin jouluista asiaa: kiire, stressi, loputon määrä kotitöitä. Näistä kaikista keskustellaan joka vuosi mediassa ja varmasti myös monen kotona. Lasten voi olla vaikea ymmärtää aikuisten hermoilua ja pakonomaista joulupuurtamista. Pieni suuri tarina joulusta sanoittaa lapsenomaisella tavalla, värikkäiden eläinhahmojen kautta joulun suorittamispakkoa ja etsii ratkaisua todellisen joulutunnelman löytämiseen.

Kirjan kuvitus on moderni, suurista värikkäistä palasista koostuva. Se on yhtä aikaa rouhea, mutta silti jokaiselta aukeamalta löytyy pieniä herkkiä yksityiskohtia, joihin silmä etsiytyy. Tunnustan ihastuvani herkästi vaalean pastellisiin lastenkirjojen kuvituksiin sekä harmaasävyisiin melankolisiin sivuihin. Királyn kynänjälki on kaikkea muuta: voimakkaita värejä, mustaa, paksuja viivoja. Se ei kuulu lainkaan perinteisiin suosikkeihini, mutta on valloittanut niin minut kuin lapsenikin. Tytär pitää erityisen paljon hattupäisestä Hiirestä ja villaiseen huiviin kietoutuvasta Siilistä.

Itse tarinakin osuu asian ytimeen. Teksti on helppolukuista ja virkkeet lyhyitä. Lukijalle – niin lapselle kuin aikuisellekin – jää riittävästi aikaa ajatella. Ajatteluun kannustavat myös kiinnostavat vastakohtaparit. Toisaalta kuvataan talvisten päivien ja luonnon hitautta, herkkyyttä ja hiljaisuutta, mutta yhtä lailla talon vilskettä ja vilinää, kun kaikilla on kiire suorittaa ja valmistella joulua. Hahmot ovat huolissaan ja pelkäävät ja unohtavat kaiken murehtimisen keskellä jopa joulukuusen hankkimisen; joulu näyttäytyy tuntemattomana uhkana ja lähes yhtä hurjana kuin Karhu, jolta kuusta on lopulta lähdettävä hakemaan.

Ja kuinkas muutenkaan, ystävykset saavat huomata, että joulutunnelma ei vaadi syntyäkseen siistiä kotia ja huolella valmisteltua juhlaa. Se antaa monelle aikuiselle miettimisen aihetta ja tuo myös lapset tärkeiden kysymysten äärelle. Királyn tapa kirjoittaa pakottaa aikuisenkin hiljentämään lukutahtiaan, rauhoittamaan virkkeiden välit. Teksti soljuu kuin itsekseen ja mahdollistaa tuumaustauon jos toisenkin. Lukemisen jälkeen jää levollinen olo.

Tuntuu jo vähän joululta.

Réka Király: Pieni suuri tarina joulusta
Etana Editions, 2018
32 sivua
Saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti