8.11.2018

Mauri Kunnas -kirjajoulukalenteri - varoitus: paljastuksia sisällöstä!Alle seitsemän viikkoa jouluaattoon! Ja sehän tarkoittaa sitä, että joulukalentereita aletaan availla jo reilun kolmen viikon kuluttua! Joulukalenterit ovat tärkeitä monille aikuisillekin, mutta erityisesti niiden rooli korostuu lasten kohdalla. Joulun odottaminen tuntuu kummasti kevyemmältä, kun on joka aamu jotakin pientä mitä odottaa. Vuosien saatossa meillä on ollut monenlaisia joulukalentereita: perinteisiä kuva- ja suklaakalentereita, itsetehtyjä lelukalentereita ja karkkikalentereita... Tehtäväkalenterikin meillä on kertaalleen nähty ja koettu. Kirjajoulukalenteria meillä ei kuitenkaan koskaan ole ollut.

Vuosi sitten huomasin, että kirjajoulukalentereita mainostettiin yhä enemmän ja enemmän. Viime vuonna meillä oli kuitenkin niin monta kalenteria, ettei kirjajoulukalenteri enää mahtunut joukkoon. Nyt tänä vuonna erilaisia kirjajoulukalentereita on julkaistu ihan urakalla! Niistä olisi ollut mahdoton päättää omaa suosikkia, sillä lapsetkin sanoivat, että haluaisivat kaikki! On Peppiä ja Eemeliä, Myyrää, Muumia, Touhulaa ja ensimmäisten kirjajoulukalentereiden joukossa ilmestynyttä Mauri Kunnaksen kalenteria. Sainkin ajatuksen, että voisimme lasten kanssa käydä näitä joukoittain läpi ja pohtia yhdessä niiden kiinnostavuutta. Kaikkien kalentereiden hankkiminen olisi kuitenkin tullut verrattain kalliiksi, eikä kustantajilla ole näistä oikein arvostelukappaleita tarjolla.


Kustannusosakeyhtiö Otavan kautta saimme kuitenkin Mauri Kunnaksen kirjajoulukalenterin, jota innoissamme aloimme tutkia. Kalenteri on melko suurikokoinen, mikä ei helpota sen sijoittelua kotona (siis mikäli sen haluaa sijoittaa niin, etteivät pienet uteliaat sormet avaa luukkuja ennen aikojaan) mutta saa lasten silmät kiilumaan! Se on kaksipuolinen: Herra Hakkaraisen kuvalla varustetulla puolella on kaksitoista ensimmäistä luukkua, ja loput kaksitoista sitten saa availla hymyilevää pukkia katsellen. Lasten – tässä tapauksessa neljä- ja seitsemänvuotiaiden – mielestä käännettävä kalenteri on mahtava idea, sillä heistä tuntui kuin olisi päässyt aivan uuden kalenterin kimppuun kääntämisen jälkeen!

Itse kirjoja on tosiaan 24 erilaista. En viitsi tässä paljastaa kuin muutaman niistä, jotta ihan koko yllätys ei paljastu. Ne ovat irrallisia tarinoita Mauri Kunnaksen kirjoista, muun muassa Robin Hoodista, Herra Hakkaraisen seitsemästä ihmeestä sekä 12 lahjaa joulupukille -teoksesta. Meillä on kyllä kunnakset luettu, ei ihan kaikkia mutta osa useampaan kertaan – viimeisimpänä juuri tuo Robin Hood. Tästä huolimatta lapset jaksoivat innostua lyhyistä tarinoista, eivätkä kokeneet vanhan toistoa tylsäksi. Tiedän kuitenkin monta lasta, joille näitä kirjoja on luettu paljon enemmän kuin meillä. Tuleekohan silloin jo liikaa toistoa?Kokonaisuutena kalenteri on ihastuttava: kaksipuolisuus, monipuoliset ja lyhyet tarinat (mikä on plussaa, jos kalenteria availlaan kiireisinä arkiaamuina!) ja kalenterin jälkeen 24 pikkuista kirjaa, joita voi sopivissa väleissä hyödyntää yhä uudelleen lukuvälipalana. Lapset tosin kaipasivat hieman enemmän jouluisia juttuja, ja takeltelevasti lukemaan oppinut ekaluokkalainen harmitteli ajoittain tekstin pienuutta, sillä se hidasti lapsen lukutahtia merkittävästi.

Oletteko tutustuneet kirjajoulukalentereihin aiempina vuosina tai tänä vuonna? Vinkatkaa lisää!

Mauri Kunnas -kirjajoulukalenteri
Otava, 2017
24 minikirjaa
Saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti