3.11.2018

Kaisa Happonen & Karri "Paleface" Miettinen: Revi seLuen paljon enemmän proosaa kuin lyriikkaa – ainakin jos mitataan teosten määrässä. Luen usein runon sieltä ja toisen täältä, mutta kokonaisia teoksia tulee lopulta luettua harvoin. Palaan usein Uuno Kailaan ja Sirkka Turkan runoihin, samoin Lassi Nummen. Nykyrunoutta minun pitäisi lukea paljon enemmän, ja nyt onneksi sainkin hyviä vinkkejä Helsingin Kirjamessuilta.

Jo ennen messuja olin ehtinyt lukea Kaisa Happosen  ja Karri ”Paleface” Miettisen uuden runoteoksen Revi se (2018). Pelkästään ajatus ihastutti, ja napakka takakannen teksti vahvisti ihastuksen tunnetta: ”Maailma on täynnä sanoja. Ota ne käyttöön. #revisekirja” Teos on toteutettu useilla erilaisilla tekniikoilla, kuten hyödyntämällä kollaasi- ja black out poetry -tekniikoita, ja hyödyntämällä erilaisia lehtiä, internethakuja, kylttejä sekä kirjoja. Nämä on vielä Laura Mendelinin vaikuttavien valokuvien avulla koottu puhutteleviksi, dialogimaisiksi teoksiksi. Kuvat ovatkin erittäin puhuttelevia: pudonnut suodatinpussi kahvinpuruineen, lajittelematon roskakori, leikattu hiuspalmikko ja yhteen kietoutuvat kädet. Kuvissa on vähintään yhtä paljon kertomusta kuin sanoissa, ja yhdessä ne luovat upean vuoropuhelun.

Revi se ei anna mitään ennakkoasetelmaa, ei odotuksia. Se lähtee ikään kuin tyhjältä pohjalta ja nousee käsittelemään niin ajankohtaisia kuin universaalejakin teemoja. Teoksessa on useita ilmastoaiheisia teoksia, joista eräänkin voi juuri kuvituksen kautta nähdä peilaavan Trumpin ilmastopolitiikkaa ja maailman nykytilaa. Yhteiskunnallisista teemoistaan huolimatta runot tavoittavat hyvin myös yksilön. Sosiaalinen media, näennäinen hyvinvointi ja kaiken keskellä arjen pienet hetket nostetaan merkityksellisiksi. Teoksen runot lähtevät liikkeelle painokkaasti suurista yhteiskunnallisista teemoista ja maailmanlaajuisista kriiseistä, mutta vähitellen tunnelma kevenee, teoksessa tapahtuu ikään kuin asennonvaihto. Yhtäkkiä puhutaan tulevaisuudesta, toivosta, mahdollisuuksista ja rakkaudesta, siitä mikä on tärkeää.


Voisin lukea teosta loputtomiin. Tuntuu, että Happosen ja Miettisen runous yhdistettynä Mendelinin hätkähdyttäviin kuviin puhuttelevat jokaisella lukukerralla hieman eri tavoin. Yksi vaikuttava ja ajatuksia herättävä runo pohtii kielemme sukupuolittuneisuutta erilaisen termistön kautta. Aihe on ollut pinnalla jo melko pitkään, mutta kollaasitekniikan kautta ne paljon puhutut termit ja sukupuolittunut sanasto kasataan yhteen ja tuodaan näkyväksi niiden läsnäolo julkisessa kielenkäytössä. Tämä tuo jollain tavalla hyvin tuoreen lähestymistavan asiaan. Yhtä lailla vaikutuin myös kirjanselkärunoudesta, jossa kolmetoista kirjaa antaa vastauksen kysymykseen, mitä vapaus on.

Ja mikä parasta, tämä todellakin innostaa runoilemaan: leikkamaan, repimään, tussaamaan ja pinoamaan kirjoja.

Kaisa Happonen & Karri ”Paleface” Miettinen: Revi se
WSOY, 2018
120 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti