1.10.2018

Syyskuun luetutSyyskuu oli työläs kuukausi kaikin puolin. Opinnot alkoivat, ja töitäkin oli riittämiin. Kaiken kiireen keskellä oli hetkittäin vaikea rauhoittua lukemaan, kun tein kahta työtä, kirjoittelin esseitä, kuljetin lapsia harrastuksiin ja juhlimme useampana päivänä kuopuksen neljävuotissyntymäpäiviä. Silti syksyn alkaminen ja päivien viilentyminen on tuntunut hyvältä hellekesän jälkeen. Viikonloppuna laitoimme kesämökin talviteloille, mikä on joka vuosi yhtä aikaa haikeaa ja rauhoittavaa. Veneen kääntäminen sinetöi kuluneen kesän.


Onneksi sitä lukuaikaakin löytyi, vaikkakin vähemmän kuin olin alun perin ajatellut ja toivonut. Luin yhteensä kuusi kirjaa, ja tässä kuussa äänikirjoja ei tullut kuunneltua ainuttakaan. Lukematta jäi myös se aiemmin mainittu kuukauden klassikkoteos (ehdin jo aloittaa Orwellin Vuonna 1984 -teosta, mutta kirjaston lyhytlainat kirivät sen edelle) sekä virolainen kirjallisuus. Omasta hyllystäni löytyy Jaan Krossia ja luin muutaman sivun myös Mihkel Raudin Sininen on sinun taivaasi -dekkaria, mutta kirjaston lyhytlainat oli pakko lukea ensin. Onneksi tässä on koko loppuvuosi – ja tulevatkin vuodet – aikaa lukea niin virolaista kuin muutakin käännöskirjallisuutta. Virolaisesta kirjallisuudesta minulle onkin jo suositeltu Eno Raudin Näpsäkäävät-lastenkirjaa (kiitos Kirjamies!), mutta mielelläni otan vastaan lisää suosituksia!

Lokakuu on mitä mahtavin kirjakuukausi. Ihan pian on jo Turun Kirjamessujen aika, mutta perheemme lomamatkan vuoksi en valitettavasti sinne tänä vuonna pääse. Onneksi kuun viimeisenä viikonloppuna pääsee sitten tutkailemaan Helsingin Kirjamessuja. Kirjamessuista tulee varmasti tässä kuussa vielä ennakkotunnelmia ja kuun lopussa sitten raporttia itse messuista. Ennen messuja aion kuitenkin ottaa osaa Joka päivä on naistenpäivä -lukuhaasteeseen, johon palaan kyllä vielä useita kertoja tulevina kuukausina. Suunnitelmissa on lukea ainakin Jane Austenin Emma ja Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaani.


Alla on vielä lista syyskuun luetuista. Lasten planeetasta ja David Foster Wallacen esseekokoelmasta on luvassa kirjoituksia lähipäivinä.

Hannu Mäkelä: Valo – Kertomus rakkaudesta
Olli Jalonen: Taivaanpallo
Enni Vanhatapio: Absentia
Minna Rytisalo: Rouva C.
Riikka Pulkkinen: Lasten planeetta
David Foster Wallace: Hauskaa, mutta ei koskaan enää – Esseitä ja argumentteja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti